Jak bylo na Beat Street Festivalu 2013

Tak a tady je konečně slibovaná foto-love-story z akce, ze který si mnozí z nás odnesli "zážitek k nezaplacení". Abych se neopakovala, co se stalo, je již shrnuto v článku Beat Street Hip Hop festival byl předčasně ukončen, kvůli kterýmu jsem nespala, a tady vyšel už v neděli.

Místní SK8 Park. Uprostřed města Chomutov je kopec, pod kterej mě nažene navigace. Silnice vede pořád nahoru, míjí dvě parkoviště a mizí v lese. Dál zákaz vjezdu. Aut tu parkuje zatim tak deset, ale i tak radši nechávám auto v sídlišti (mám půjčený od táty, protože moje bohužel muselo na plastiku. Jo, jsem blbá a moje kára nemá předek). Je mi to divný, tak málo aut, parking zdarma, ale je půl třetí, tak myslim, že je zatim brzo. Z lesa se tlumeně ozývá basová linka a breakbeat, tak jdu asi dobře. Po cestě nacházim zbytek aut, asi všechno dopravní obsluha. I když je to furt lepší, než kdyby hned každýho buzerovali a všechno nám nalajnovali páskama. A cítím charakteristický pach hořící pryskyřice. No je podzim, tak se pálí listí...

Míjim zastrčenej hotýlek a vcházim do SK8 Parku. Je pěknej. Pokud tu za starýho Řecka nebyl amfiteátr (tvarově to totiž odpovídá), patrně je to udělaný z letního kina. Zatim je tu tak 100 lidí, v převážný většině tak 2x mladších, než já (ehm...). Uprostřed zastřešený části je postavenej takovej hnědej "bazén", ve kterym se střídá při exhibici partička skejťáků a stuntbikerů v čepicích s rovnym kšiltem. Jeden z důvodů, proč se na takový čepici nemá ta plácačka lámat, je EFEKT. Když ti ji za letu (nejlíp v poloze dolu hlavou) čapne vítr a uletí do pr***e, jsou za to body navíc za efekt pro diváky :-) Btw pár povedenejch triků můžete vidět na fotkách ;-) a kdo se bude dívat pozorně, najde i tu kšiltovku v letu...

Sem tam taky narazíš na pozéra, co nosí hlavu, aby mu nepršelo do krku. Pro toho je taková kšiltovka součást stylovýho kostýmu. Dál mě zaujal týpek v mikině "HIP HOP AINT DEAD". Napadá mě, že spíš lidi nám nějak vymíraj, jako by mizeli ze života a zbejvaly z nich jenom prázdný obaly. Nebo ne? Tak test pro chytré děti: koho cituju? "Podporuj DJs, supportuj MCs. Kupuj originál CDs a LPs. Čekuj mixtapes, sleduj parties. Uvolni se, bav se vole!! " A co ta tvoje ruka hore? Asi ztuhlost na mrtvole...

U stánků jsou připravený na mnohem větší účast, takže mapuju, kde co je a myslim si, že se to tu ještě zaplní, že je určitě ještě brzo. Odhad vychází z pozorování šišek chlebů ve stáncích (slovy třech). Jsou tam s nima ze strany zabarikádovaný jak na západní frontě a zatim držej párkovou linii. Taky si za chvíli jeden dám.

Hlavní (a jediná) stage má maličko zpoždění, ale zatim nic dramatickýho, tak půl hodiny. Dýdžej tam právě napálil Beastie Boys, tak prožívám soukromou nostalgickou chvilku - Insane in the brain :-) V bazénu končí exhibice, dělám ještě pár fotek v pohybu, dokud je světlo. Track se k tomu výborně hodí, vždyť taky řítit se na něčem, co nemá brzdy po hlavě do jámy, vyletět ven na druhý straně, vystoupit, otočit se, nastoupit a pokračovat v jízdě, to asi chtělo při tréninku mozek vyndat a nechat ho v šatně.

Areál SK8 parku je v kopci a je oplocenej, za plotem je z jedný poloviny ještě stráň, docela strmá směrem nahoru a zalesněná. Ještě není tma a tak je vidět, jak se postupně mění v přírodní hlediště s "kolemjdoucími", kteří supportovat DJs a MCs evidentně nepřišli. Tak ale když už je to slyšet až tam... táto, ty hrajou, co?

Mates, jméno na pět - lapen rapem

Konečně je tu první živá performance - Matheus má sólo!

"Matheus bůček a šéf všech diskoték, šéf tvýho rapu - šotek co zase něco upek, 
naplnil pupek a s fantazií utek, přeskočil plůtek je za brankou a klepe
před tvým domem s rapem babám i dětem, servíruje rap ten a málo kdy se plete,
přestože je kretén asi ho pořád chcete, tak přece peče další pecen, kterej tahá z pece,
žere ho, tráví a těší se na WC, horký hovno přináší a mele demence,
pojďte sem, vzbuďte se, s Matesem bavte se, vítej na plese mejch desek co jich chcete ročně 10
mám tu pár pecek a bavit davy jde se, když se chytnu vesel notak nejeden je vesel
ať je fešák lázeňskej a nebo žiješ v lese, zařvi semnou moje jméno a moc se s tim neser, 
zařvi semnou moje jméno a moc se s tim nesééér..."

Kdo přišel na hip hop festival a má rád hip hop, dostává první dávku. "Tohle je oldschool ty rouro!" :-P Je těžký bejt první a začínat za světla před řídkym kotlem. Sokolovskej rapper, smyslů zbavenej, ale show dělat umí a na první pohled musí každej vidět, že dělá něco, co ho fakt baví. Takže na to kašle, že jsou v line-upu tučně nalajnovaný známý jména. Bavte se, nebo si naserte, asi takhle... A řiká: Dneska ráno mi máma vařila kakao a řiká mi "Kam jedeš buřte?" a já že do Chomutova, na festival a ona na to "Ty pako, vždyť tam nikdo nebude chtít s tebou bejt!" Tak řekněte pro mojí mámu BUŘTOVA MÁMO, MY HO MÁME RÁDI! Maminku zdravíme.

"Tak a teď si představ, že bys měl to štěstí, že by tady mistr přijel k tobě domu na náměstí,
kdo si koupí lístky, pro ty by pak zarepoval, a ten kdo na to nemá vzadu za stage by se schoval
Mates by pak zadní stranu stage odroloval, každej by tam zdarma jeho prdel pozoroval
Všem, co ho slyšeli teď otázka na tělo: dali byste za vstup na něj kilo?"

Šedá eminence - diamant ze dna světa

Jako druhej interpret v pořadí přichází Kelevera. Dvacetiletej rapper a freestyler, navíc místňák. Z Chomutova. Krutopřísnej! :-) Máš strach? Potom nesmíš do města... Máš strach? Někdo tě přijde potrestat... Jeho texty i hlasovej projev má hloubku. A taky sílu. Je to o věcech, který nejsou vyčtený z policejního sloupku regionálního deníku a sdílí bez obalu pocity, jaký v tobě nevyvolá sledování kriminálky Las Vegas. Je to kluk, co zná ty nejtemnější zákoutí ulice, kterou už nikdy neuvidí jako místo, kam chodíš venčit psa. Když nebudeš jenom tupě kejvat hlavou a opakovat nadávky, abys schovanej v davu ventiloval vlastní vztek z těch kravin, co tě každodenně serou, místo aby ses z nich poučil a zkusíš naslouchat, svěří ti věci, o kterejch je tak těžký mluvit, že se o nich mlčí. Který se dějou za dveřma tvýho domu, když ty spíš. Má ještě hodně, co říct... Máš strach? Základ je nikdy se nevzdat... Žer, nebo se nech sežrat! Dal bys kilo za vstup a nechal si otevřít oči? Dáš tim možnost někomu druhýmu je na chvíli v klidu zavřít? Rap neni jenom póza a komu to uniká, má nejvyšší čas jít domu, za chvíli bude tma...

Apokalypsa

Chodim mezi lidma s foťákem a potkám kluka s krabicí, co prodává svý CDčka. Je to eLKa. Teď stojí na kraji kotle a za chvíli jde hrát. Cédo si koupim a domlouvám si krátkej rozhovor, jasně, hned. Někomu strčí krabici do ruky a můžem :-) Máme pozvánku na křest alba Apokalypsa, co bude (vlastně byl) v pondělí v Praze na Freestyle Mondays v Chapeau Rouge. V pátek (jo dneska, vim, že jsem brzda :-) pak bude album pokropený v Rock Clubu Underground v Klášterci nad Ohří, kde eLKa žije s přítelkyní a ty jo seběhlo se to tak rychle, že jsem se ani nezeptala, jestli má psa... Na Apokalypse makal tři roky, přečetl třeba i Korán a máte se na co těšit, prozradim, že cédo je doslova nahuštěný věcma, který se dějou ve světě kolem nás bez povšimnutí, nebo který nám přijdou tak samozřejmý, že jsme si odvykli klást otázky. Pustí se i do zdánlivýho pocitu bezpečí a jistoty za zdí, která nás od ulice chrání. "Tam venku" totiž často necháváme všechno, co neni lehký si připustit. Dokud to ovšem jednou nezíská takovou sílu, že to vyrazí dveře. Víc ale vážně už v připravovanym článku ;-) Neboj Luky, po kojenecké vodě se fakt nezmenšíš (mám vyzkoušené). Myslíš, že by lidi dali za tvý vystoupení kilo, kdyby bylo zvlášť? Nebo dobře, tak s Matesem, ten by tam měl sólo ;-)

Dávej, co chceš brácho

Jo a pak by doufám ještě oba spolu vysekli nějakej ten freestyle, protože, jak jsme se mohli přesvědčit, to jim skvěle jde. Matheus ve freestylu porazil i Zverinu (ne, to fakt neni ten z Václaváku). A je dobře, že není copatý (vypadal by pak jak buzejant, nebo jak Inge ze Švédska). A copa ty? ;-)

Jak se máte, vy zmrdi?

Přátelsky nás zdraví Sodoma Gomora, když zavítá na podium. Zrovna fotim, jak se výborně bavíte, takže se nestačim ohlédnout, kterej z těch dvou si musí "upravit čuráka, protože ho má do divnýho tvaru a potřebuje si ho narovnat". A to prosím cituji, ale to myslim nikoho, kdo tuhle partičku zná, nemůže překvapit. Vždycky jsou ještě o pár stupňů víc přehnaný, než je kdokoliv z přítomnejch vůbec ochotnej sám sobě přiznat. Horrorcore. Všichni tak přemejšlíme.

Když jede Sodoma naživo v tvojim klubu, řvi nahlas Hell Yeah a roztrhni si hubu
Když jede Gomora naživo v tvojí hospě, svlíkni se do naha začni se válet po zdech
Nejde nám o prachy je to hlavně naše hobby, klidně zajebem koncík jenom za blowjoby
Nejde nám vo prachy je to hlavně náš koníček, kurňa nekupte to to ti radí Pavel Zedníček
...
tady je otázka ohledně vstupnýho zbytečná. Zaplať kilo, nebo vyhul. Chlapci se spokojí s blowjobem.

Moja reč

Tak já to přiznám, jak to bylo, začalo se stmívat a mě byla zima, tak jsem vyrazila do auta pro mikinu a následně se zasekla u vstupu, kde probíhal break dance battle za doprovodu DJ Mike 1 (kterej je mimochodem taky původem místňák). Pro samý nohy všude mi to už nešlo ale vyfotit a nechtěla jsem otravovat ještě bleskem, tak jsem si to užila jen sama. Soráč... Týpek si každopádně dal úplně s přehledem nohu za krk a druhou pak asi taky... Tak nemůžu napsat jaká byla Moja Reč, protože akorát končili, když jsem přišla zpátky (chjo...).

Johny Machette

Sedim na plotě a čekám na rozsekání mačetou. Poměrně dlouhá pauza a v kotli narůstá takový to nervózní napětí, jak každou chvíli něco očekáváš a nevíš kdy to přijde, tak nemáš klid. Mlčíš, čumíš před sebe, heeej, tak co je?! Pak se konečně ozve prvních pár beatů. Se zbláznim :-) A pak opět ticho. Heeej, co je...

GALERIE

Související obsah:

» Z Chomutova se o víkendu stane hip hopová bašta   (Jitka Fialková, 16. 09. 2013)
» Beat Street Hip Hop Fest byl předčasně ukončen   (Irena Hladíková, 22. 09. 2013)


ZADEJTE KOMENTÁŘ



HUDEBNÍ ZPRÁVY
Rakovnickým klubem Živák duněl metalový festival KEEP IT BRUTAL
02.05.

Rakovnickým klubem Živák duněl metalový festival KEEP IT BRUTAL

Město Rakovník je domovem mnoha hudebních skupin, z druhé strany pak i častým cílem fanoušků dobré...


Skupina Take That oznámila svůj návrat s turné This Life On Tour
02.05.

Skupina Take That oznámila svůj návrat s turné This Life On Tour

Take That vystoupí poprvé v ČR a to 16. října v pražském O2 universu. Z původní sestavy se představí...


Declan McKenna znovu v Praze; své fanoušky pozval do svého nového světa
01.05.

Declan McKenna znovu v Praze; své fanoušky pozval do svého nového světa

V sobotu 27. 4. se do Prahy vrátil hudebník Declan McKenna, který zde vystoupil na své prozatím největší pražské...


Kato a Rest tvoří A)Tým a vydávají album
30.04.

Kato a Rest tvoří A)Tým a vydávají album

Kato (Prago Union) a Rest . Dvě jména, která jsou každé samostatně již dlouho neodmyslitelně spjata s českou...


Sedmý ročník festivalu Metronome je za dveřmi aneb malé ohlédnutí za plejádou zvučných jmen
30.04.

Sedmý ročník festivalu Metronome je za dveřmi aneb malé ohlédnutí za plejádou zvučných jmen

Koná se v Praze a to v blízkosti centra. Dá se sem dostat tramvají nebo o kousek vzdálenějším metrem. Areál festivalu...


» zobrazit více...


RECENZE
PRÁVĚ VYŠLO
To nejlepší
27.04.

To nejlepší

» Kryl Karel

Karel Kryl by letos 12. dubna oslavil osmdesáté narozeniny. Těsně před...

PODPORUJEME NADĚJNÉ KAPELY



Víme, jak je těžké pro mladé ale zatím neznámé kapely prorazit do médií a tím získat nové fanoušky.


» Podporujeme nadějné kapely

» Zadání profilu interpreta

Hudební knihovna - NEWSLETTER

Chcete dostávat do vaší emailové schránky aktuální informace ze světa hudby? Přihlašte se k odběru newsletteru. Odběr můžete kdykoliv zrušit.

Přihlásit k odběru newsletteru