„Každé turné musí mít smysl,“ tvrdí Aleš Uhlíř před startem Úplně normálního turné s nejdelším názvem 2017.

Už za tři dny, konkrétně 7. října, začne v brněnském Eleven clubu podzimní turné kapel Covers for Lovers, Civilní obrana a Náhodný Výběr. Úplně normální turné s nejdelším názvem 2017, jak se celá šňůra jmenuje, čítá celkem devět zastávek po Čechách a Moravě. Nejen o ní jsme si povídali s bubeníkem Covers for Lovers a organizátorem turné Alešem Uhlířem.  

Hudební knihovna: Proč jste se rozhodli přizvat právě Civilní obranu a Náhodný Výběr?     
Aleš Uhlíř:
„Před tímto turné jsme pochopitelně odehráli v roli hosta několik dalších šňůr a většinou to dramaturgicky nebylo úplně ono. I když to bylo vždycky zábavné, tak jsme z publika cítili, že nejsme úplně jejich šálek kávy. Ať to bylo turné s Totálním nasazením, nebo skupinou Alkehol. Jejich fanoušci, až na pár výjimek, jsou přeci jen zvyklí na tvrdší muziku. Takže při výběru parťáků na Úplně normální turné s nejdelším názvem jsme od začátku lovili ve vodách melodického pop-punku. Protože se na scéně pohybuji už nějaký ten pátek, tak znám hodně kapel osobně. Nebyl tedy problém se domluvit s kluky z Civilky, kteří už dvanáct let brousí svůj čáslavský pop-punk-rock. Náhodný Výběr jsme „náhodně" potkali na jedné akci našeho loňského turné s Peshatou. Hned jsem věděl, že by se k nám někdy v budoucnu hodili. Myslím, že se nám povedlo dát dohromady kapely, které hudebně a lidsky souzní, takže se moc těšíme, až vyrazíme na společný pojízdný cirkus."

HK: Už jste spolu někdy hráli?    
Aleš:
„Já si Civilní obranu pamatuji ještě z dob jejich úplných začátků, kdy jsme se potkávali na společných koncertech s kapelou Jaksi taksi. Byli to vždycky skromní a pokorní týpci, kterým to bezvadně hraje. Dneska je to už vyspělá kapela, která umí napsat hitový song a točí perfektní videoklipy. Navíc se i trochu „rozpili", takže je s nimi také sranda. Náhodný Výběr osobně moc neznám, ale z několika setkání vím, že to není žádná partička „namachovanejch blbečků". Kluci na kapele tvrdě makaj a z mého pohledu to dělají dobře. Co vím, tak chystají novou desku, kterou jim bude produkovat Václav Vaňura (Láska) z kapely Ovoce a momentálně točí klip k dalšímu songu z jejich zatím poslední desky."



HK: Už víte, v jakém pořadí budou kapely hrát? A připravíte i něco společného?
Aleš:
„V určování pořadí jsme se ve většině případů drželi osvědčeného klíče „služebně starších" kapel. Tedy z větší části turné bude koncerty otevírat Náhodný Výběr, druzí budou COVERS a koncert uzavře Civilka. Není to ovšem dogma. Jsou akce, kde bude třeba Náhodný Výběr hrát akusticky na závěr nebo COVERS v některých destinacích koncert zavírat. Udělali jsme si to pestré i po této stránce. Držíme se totiž zásady, že bavit to musí v první řadě nás. Na společnou věc nebyl kvůli aktivitám jednotlivých skupin čas, ale ten nápad jsme taky probírali."

HK: Podle jakých kritérií jste vybírali místa jednotlivých koncertů?    
Aleš:
„Původní záměr byl, aby každá kapela vybrala tři místa, kde se jí hraje nejlépe. To se nám podařilo částečně splnit. Takže máme v soupisce míst například Říčany, odkud pocházím, nebo Čáslav, kde je doma Civilka, a Novou Včelnici, kde to má rád Náhodný Výběr. Ostatní štace dobookovala moje agentura ForFUN Agency. Vesměs jsou to kluby našich kamarádů."

HK: Kolik písní stihnete zahrát a chystáte pro fanoušky nějaké překvapení?     
Aleš:
„Standardně máme na playlistu asi patnáct songů. Pro Úplně normální turné s nejdelším názvem jsme oprášili několik starších věcí a poprvé na živo budeme hrát naši „klipovku" Zázraky s.r.o. Navíc máme nové intro. Fanoušky bude určitě zajímat bonus v podobě jedné vstupenky na letní festival Přeštěnice 2018, kterou budeme na každém koncertu rozdávat zcela zadarmo."



HK: Co je na přípravě tak velkého turné nejsložitější?    
Aleš:
„Na přípravě každého turné je klíčové, aby mělo smysl. Tedy aby bylo spojeno s nějakou kapelní novinkou, hrálo se na místech, kde jsou skupiny žádané, a v dnešní době je důležité i to, aby si návštěvníci z turné odnesli kromě zážitku i něco hmatatelného. Nám se, myslím, povedlo vše. COVERS mají nový videoklip, místa jsme vybírali pečlivě a pro naše fans máme zadarmo celkem devět vstupenek na OAMF Přeštěnice 2018."

HK: Od vaší zatím poslední desky Nevzdávej! uplynuly tři roky. Jak jste na tom s novými písněmi? Neuvažujete o novince?
Aleš:
„Letos v létě jsme celkem utajeně vydali takovou malou „bestoffku" s názvem To nej, kam jsme přidali i naše tři nevydané singly včetně novinky Zázraky s.r.o. Tu jsme pak na konci každého festivalového setu rozdávali našim fans. Oficiální CD neplánujeme, jdeme cestou vydávání singlů. Možná je časem všechny vydáme na jednom nosiči. Počkáme, až se do módy vrátí kazety." (smích)
HK: A další singl?    
Aleš:
„Rádi bychom ho vydali na jaře, pomalu na tom začínáme makat. Pokud nás nezničí turné, začali bychom v průběhu zimy s nahráváním."



HK: Klip k vašemu zatím poslednímu singlu Zázraky s.r.o. se vám opravdu podařil. Kdo s tímto nápadem přišel a kde se natáčelo?  
Aleš:
"Scénáře k našim videoklipům píšeme společně s Billiem. Samotnou realizaci natáčení provázely dílčí neúspěchy, takže jsme dokončovací práce – střih a postprodukci - museli vzít do vlastních rukou a náš frontman Billie Joke klip nakonec sestříhal, dobarvil a doefektoval. Tím jsme se, ač nechtěně, dostali formou práce do fáze totálně punkového DIY (Do It Yourself). Nám se klip líbí, a pokud osloví i ostatní, budeme jedině rádi."

Hudební knihovna přeje, ať posluchače osloví nejen klip, ale i celé turné a nové singly.
GALERIE

Související obsah:

» Páry se za doprovodu kapel budou líbat něžně   (Karel Souček, 29. 04. 2017)
» Covers for Lovers vám splní každé přání na počkání   (Karel Souček, 06. 09. 2017)
» Řízná muzika C4L s texty o něčem   (Karel Souček, 04. 09. 2014)
» Covers For Lovers v novém videoklipu Hlas války zvážněli   (Karel Souček, 06. 06. 2016)
» Proč Civilní obrana láká do posilovny?   (Karel Souček, 05. 08. 2016)


ZADEJTE KOMENTÁŘ



HUDEBNÍ ZPRÁVY
Hudba a tanec opět zaplní pražské ulice a náměstí
18.04.

Hudba a tanec opět zaplní pražské ulice a náměstí

Více než dvě desítky veřejných prostranství v centru i přilehlém okolí hlavního města opět po roce...


Chorobopop na novince nastavuje dvě tváře, postpunkovou a synthpopovou
18.04.

Chorobopop na novince nastavuje dvě tváře, postpunkovou a synthpopovou

Pod Radhoštěm stále vznikají jedny z nejzajímavějších nahrávek domácí nezávislé scény. Jedním z důkazů je...


První Máj je lásky čas. A mou láskou je core
18.04.

První Máj je lásky čas. A mou láskou je core

Do Prahy přijíždění Francouzi. Vytáhněte bílé vlajky a všechny kroasánty, kvíče a eklíry. Když si to tak vezmeme,...


Samu Haber bude mít svou českou premiéru v pražském Rock Café
17.04.

Samu Haber bude mít svou českou premiéru v pražském Rock Café

Sedmačtyřicetiletý zpěvák a skladatel Samu Haber je mistrem poprockových balad, někdejším frontmanem úspěšné...


Michal Horák vystoupil s filharmonií a vydává neobvyklý zpěvník
16.04.

Michal Horák vystoupil s filharmonií a vydává neobvyklý zpěvník

Písničkář Michal Horák rozhodně nestojí na místě. Po třech řadových albech, mnoha úspěšných a na YouTube trendujících...


» zobrazit více...


RECENZE
PRÁVĚ VYŠLO
Another Side of You
04.04.

Another Side of You

» Illumishade

Another Side of You je název druhého alba švýcarské rockmetalové...

PODPORUJEME NADĚJNÉ KAPELY



Víme, jak je těžké pro mladé ale zatím neznámé kapely prorazit do médií a tím získat nové fanoušky.


» Podporujeme nadějné kapely

» Zadání profilu interpreta

Hudební knihovna - NEWSLETTER

Chcete dostávat do vaší emailové schránky aktuální informace ze světa hudby? Přihlašte se k odběru newsletteru. Odběr můžete kdykoliv zrušit.

Přihlásit k odběru newsletteru