Více než desítka desek, řada singlů a překvapení – Indies Scope 2017

Jedno z nejzásadnějších tuzemských vydavatelství alternativněji zaměřené hudby, Indies Scope, odhalilo předběžný soupis připravovaných titulů na příští rok. Fanoušci nekomerční muziky se mohou těšit na více než desítku desek, spoustu singlů a navíc řadu překvapení. Soupis je samozřejmě pouze orientační a neúplný, ale i tak hodně zajímavý.

Hned na přelomu roku rozpumpuje silvestrovskou party a vstup do nového roku 2017 Dubstract remix skladby Ghost Nèro Scartche. Mezi prvními alby nového roku bude nahrávka Neboj Jakuba Čermáka aka Cermaque, který v prosinci zveřejnil singl Ortely. Na jeho novince spolupracovala řada výjimečných tuzemských i zahraničních hostů, mimo jiné elektroničtí producenti Aid Kid, Jan Kratochvíl (DVA) či Néro Scartch.



Unikátní projekt slibuje také únorové album Beránci a vlci. Koncert s názvem Z kořenů k world music, který se konal na festivalu Folkové prázdniny v roce 2015, nakonec přerostl v nahrávání desky, na které se ve studiu sešly hned čtyři soubory – Jitka Šuranská Trio, Sdružení nezávislých jazzmenů, Ženský sbor z Kudlovic a RukyNaDudy. Novinku na jaro slibují i Květy. Po všech stránkách dotaženém Miláčkovi slunce z roku 2015 došlo v kapele k výrazným personálním změnám. Na základě koncertů tria Martin E. Kyšperský, Aleš Pilgr a Ondřej Kyas je připravované album očekáváno s velkou netrpělivostí.

Z Brna bude i další autorské album. Po Hotelu v tiché ulici z roku 2012 se mohou fanoušci těšit na písničky Ivo Cicvárka a Lady Šimičkové. Ve studiu jim pomáhají Vilém Spilka (kytary), Petr Pospíšil (kontrabas), Jakub Šimáně (baskytary) a Radek Zapadlo (dechy).

V první polovině roku by se na pultech měla objevit také druhá nahrávka pro děti z dílny Yellow Sisters. Tato ženská vokální skupina vydala první album u Indies Scope už v roce 2007 a připravovaná deska navazuje na jejich veleúspěšný Zvěřinec z roku 2012. Yellow Sisters ale připravují i novou „dospěláckou" desku, z níž v roce 2017 zveřejní ale pouze jeden singl. Pro děti napsal řadu písniček i Tomáš Kočko a to do představení, která se hrají v brněnském Divadle Polárka. A protože už jich je dostatek na celé album, dočkají se nových aranží a vydání po prázdninách.



Dlouhodobý a velice záslužný projekt Antologie moravské lidové hudby spěje ke svému závěru. Indies připravují poslední osmý díl, který završí mapování současné podoby lidového muzicírování ve velkých i menších moravských folklórních regionech. Na Moravě ještě zůstaneme. Již dříve muzikant Petr Pavlinec představil dva hudební nástroje. Nejdříve melodický bicí nástroj s  názvem marimbalom a následně zkombinoval přednosti cimbálu, zvonkohry a metalofonu - steel cimbalom. Nakolik se objeví tyto nové nástroje v hudbě kapely Musica Folklorica se dozvíme díky připravovanému CD v létě.

Velký projekt, který je ve stádiu připrav a měl by se objevit na pultech v podzimních měsících, je retrospektivní komplet mapující tvorbu významného autora, zpěváka, kytaristy a muzikanta Jakuba Nohy. Tak jako v případě loňské retrospektivy Oldřicha Janoty Ultimate Nothing i tentokrát by se mělo jednat o 8CD box.

O titul "nejpodzimnější kapela české alternativy" svedou bitvu dva projekty. Velkolepý projekt Jakuba Königa aka Kittchen se jmenuje Zvíře jménem Podzim. Stejnojmenný singl se dočkal videa a zveřejnění letos v listopadu a přesně o rok později vyjde i celé album. Obhájit pozici listopadové kapely se chystá také elektrofolkový Listolet, který vypustí první hudební vlaštovky z připravované třetí desky. Z nových alb zveřejní singly také indie rockoví a velmi očekávaní Ghost of You a stále světovější Mydy Rabycad, od kterých se dokonce dočkáme postupně hned několika singlových skladeb a videoklipů.



V exkluzivní distribuci Indies Scope se objeví nová alba kapel Android Asteroid a The Prostitutes, kteří nedávno zveřejnili singl Hypnotized. Závěr roku 2017 by mělo provázet další neposedné album dětské kapely Bombarďák. Jejich nadhled a vtip by rozhodně v uspěchaném závěru roku neměl chybět. O vánoční pohodu a krásnou sváteční atmosféru se pak postará tématická nahrávka koled Jiřího Pavlici a Hradišťanu
GALERIE

Související obsah:

» Nèro Scartch odhaluje své démony na debutu Piece of my Life   (Ondra Kocáb, 06. 03. 2016)
» Šlehačka na smirkovém papíře – to je Nèro Scartch   (Karel Souček, 11. 11. 2015)
» Sugestivní Ortely předznamenávají nové Čermákovo album Neboj   (Karel Souček, 16. 12. 2016)
» Cermaque vydává desku plnou démonů   (Karel Souček, 28. 12. 2012)
» Žluté sestry jsou hravé i bez nástrojů   (Karel Souček, 20. 02. 2013)
» Čtveřici Yellow Sisters je radost poslouchat   (Karel Souček, 20. 12. 2014)
» Folkloristé by měli Tomáši Kočkovi postavit pomník   (Karel Souček, 01. 02. 2015)
» Kočkovy plány – koncert s dechovou sekcí a nové album   (Karel Souček, 04. 10. 2015)
» Jitka Šuranská Trio již brzy představí své Divé husy   (Karel Souček, 25. 08. 2016)
» Jitka Šuranská si na debut vybrala své nejoblíbenější písně   (Karel Souček, 05. 10. 2013)
» Květy – alternativa pro každého   (Karel Souček, 23. 01. 2013)
» Sugestivní, naléhavé, silně emotivní – to jsou nové písně Květů   (Karel Souček, 23. 09. 2015)


ZADEJTE KOMENTÁŘ



HUDEBNÍ ZPRÁVY
Na Hrady CZ nejen za Lucií v původní sestavě
16.05.

Na Hrady CZ nejen za Lucií v původní sestavě

Hudebně-kulturní festival Hrady CZ se letos uskuteční podevatenácté a návštěvníkům nabídne několik pozoruhodností...


Festival Studánka 2024 plný tuzemských rockových legend a umělců je tu
16.05.

Festival Studánka 2024 plný tuzemských rockových legend a umělců je tu

Už zítra odpoledne se v areálu libereckého Autokempu Staré Pavlovice otevřou brány hudebního festivalu...


Brno navštívili králové ze severu Wolfheart
16.05.

Brno navštívili králové ze severu Wolfheart

Při teplé květnové neděli se metaloví fanoušci v Brně mohli zchladit v Kabinetě Múz se samotnými králi...


Katr a Chlíff na společném pódiu ve svojkovickém Motorestu
15.05.

Katr a Chlíff na společném pódiu ve svojkovickém Motorestu

Očekávaná benefiční akce v Motorestu Svojkovice měla pevně stanovený termín dne 11.5.2024. Na místním pódiu...


Nové album Manon Meurt vznikalo pod producentským dohledem Eddieho Stevense
15.05.

Nové album Manon Meurt vznikalo pod producentským dohledem Eddieho Stevense

Komplikované struktury s proplétáním spontánnosti a náhody, setkání různorodých žánrových vlivů členů...


» zobrazit více...


RECENZE
PRÁVĚ VYŠLO
To nejlepší
27.04.

To nejlepší

» Kryl Karel

Karel Kryl by letos 12. dubna oslavil osmdesáté narozeniny. Těsně před...

PODPORUJEME NADĚJNÉ KAPELY



Víme, jak je těžké pro mladé ale zatím neznámé kapely prorazit do médií a tím získat nové fanoušky.


» Podporujeme nadějné kapely

» Zadání profilu interpreta

Hudební knihovna - NEWSLETTER

Chcete dostávat do vaší emailové schránky aktuální informace ze světa hudby? Přihlašte se k odběru newsletteru. Odběr můžete kdykoliv zrušit.

Přihlásit k odběru newsletteru