Průvodce koncerty v roce 2015

Blíží se konec roku a programy českých klubů a arén už jsou ozdobeny velice zajímavými jmény v roce 2015. Byla by určitě škoda, kdyby jste měli o skvělý koncert přijít pouze z důvodu nevědomosti, a tak jsem se pokusil sestavit seznam dosud oznámených koncertů od klubových prken až po ty největší tuzemská pódia. Samozřejmě se dá očekávat, že mnoho koncertů ještě bude přibývat a i rok 2015 bude hudebně ohromně pestrý. Pojďme se tedy podívat na několik potvrzených koncertů, prozatím vyjma festivalů. Jim se budeme pochopitelně věnovat s příchodem léta.

Leden

Manowar 12.1. - Ostrava, ČEZ Aréna

Samozvaní králové heavy metalu navštíví slezskou metropoli se znovu nahranou deskou Kings Of Metal z roku 1988, což je již jedenáctá řadová deska. Milovníci nejryzejšího heavy metalu by neměli chybět.

Enter Shikari 13.1. - Praha, Lucerna Music Bar

Britská čtveřice, pionýři electronického metalcoru se k nám po delší pauze vrátí, a to hned s novou deskou The Mindsweep. Čtvrté album vychází sice až 19. ledna, ale několik písní je již venku a není pochyb, že jich zazní více i v Praze.

Epica 20.1. - Praha, Meet Factory

Nová deska přišla i od holanské symfo-metalové šestice. Nese název The Quantum Enigma a jedná se již o šesté studiové album. Kapela v čele s rusovlasou kráskou Simone Simons představí i nového baskytaristu a pokud holdujete této formě metalu, třetí lednové pondělí máte jasný program.

The Raveonettes 23.1. - Praha, Meet Factory

Velmi zajímavou kapelu hostí v lednu Meet Factory. Neokoukané dánské duo přiveze svůj atmosferický indie rock a také nové, v pořadí již sedmé, album Pe'ahi. Jestli je Vám indie rocková scéna blízká a nevadí Vám špetka elektroniky, mělo by se jednat o jasnou páteční volbu.

Kensington 28.1. - Praha, Rock Café

Indie rocková pecka nás čeká i o pár dní později. Holandská čtveřice v srpnu vydala desku Rivals, která se dostala na první příšku tamní hitparády. Právoplatný černý kůň letošního Rock For People má velký potenciál a Rock Café se může těšit na vynikající zážitek.

Tricky 31.1. - Praha, Lucerna Music Bar

Britská trip-hopová hvězda letos vydala desku Adrian Thaws a i s ní předvede svou kontroverzní show. Vlastním jménem Adrian Nicholas Matthews Thaws hudebně zapomněl na své těžké dětství a tvoří již od roku 1995, kdy za debutovou desku Maxinquaye dostal v Anglii zlatý certifikát.

Únor

Hammerfall 6.2. - Praha, Meet Factory

Švédská heavy metalová mašina se těší neúnavné popularitě nejen u nás a nepřetržitým koncertováním se drží na špičce světové scény. Nová deska (r)Evolution je již devátá v pořadí a můžeme na ní slyšet určitý hudební posun od rané tvorby.

Sabaton 7.2. - Praha, Forum Karlín, 8.2. - Zlín, Hala Euronics

Švédský týden podtrhne další metalová pětice, která před dvěmi lety prodělala personální zemětřesení, ale navrátila se velmi brzy s novými tvářemi a také novou deskou Heroes. Ohromně úspěšní a populární váleční nadšenci Vás pobaví i nadchnou.

UK Subs 11.2. - Praha, Lucerna Music Bar

Historie hardcore punkovích UK Subs sahá až do 80. let a výčet jejich studiovek a kolaborací se zdá být nekonečný. Máte-li chuť poznat syrový punk z dob před třiceti lety, říznutý moderním hardcorem, můžu jen doporučit.

Ed Sheeran 12.2. - Praha, Forum Karlín

Mladý zrzavý hezounek k nám poprvé zavítá představit svůj prvotřídní pop-r'n'b i českému publiku. Zpěvák, který si moc nepotrpí na dlouhé názvy desek, vydal album X (následovalo po desce +) a při příslušném turné se konečně zastaví i v Praze.

The Afghan Whigs 13.2. - Praha, Lucerna Music Bar

Americká rocková skupina funguje již od roku 1986, ale jejich rozjezd zbrzdila pauza na začátku nového milénia a další v roce 2006. Teprve od roku 2002 svůj alternativní rock představují bez závažnějších problémů, což dokazuje i nové album Do to the Beast, vydané 16 let po předchozí desce 1965.

Fink 17.2. - Praha, Meet Factory

Blues folkový ostrovan se letos blýskl novou deskou Hard Believer a do Prahy přijíždí velmi nadaný muzikant. Někdejší spolupracovník Amy Winehouse tvoří již od roku 1993 a jeho koncert bude jistě vyjímečný.

 

 

Queen + Adam Lambert 17.2. - Praha, O2 Arena

Legendární Queen není nutné představovat. Začali už v roce 1970, po smrti Freddieho Mercuryho jméno Queen prezentují zakládající členové Brian May a Roger Taylor. S nimi pět let zpíval Paul Rodgers, nyní známou vlajku drží již tři roky Adam Lambert.

 

 

Mark Lanegan Band 20.2. - Praha, Lucerna Music Bar

 

Americký alternativní rocker přijede se svou téměř pětadvacetiletou kapelou a novou deskou Phantom Radio. V zámoří velmi známý interpret, který prošel celou grungeovou scénou a spolupracoval se všemi důležitými postavami. Od Cobaina, přes Staleyho až po kupříkladu Queens Of The Stone Age.

 

 

Smokie 20.2. - Praha, Lucerna

 

Pop rocková legenda osmdesátých a devadesátých let z britského Yorkshire. Poslední album Take a Minute je sice až z roku 2010, ale při výběru z více než dvaceti desek nebude o neotřepané písně nouze. Staré známé pop-rockové hity v podání současného zpěváka Mike Crafta Vás budou bavit.

 

 

Macy Gray 23.2. - Praha, SaSaZu

Americká r'n'b soulová zpěvačka má novou desku The Way a může se chlubit i jednou cenou Grammy (z pěti nominací). Gray se také objevila v několika filmech, namátkou třeba Spider-Man či Scary Movie 3.

 

Katy Perry 23.2. - Praha, O2 Arena

 

Těžko nalézt člověka, kterému je toto jméno zcela cizí. Jedna z nejzářivějších hudebních hvězd současnosti přijede do Prahy s aktuální deskou Prism a velkou spoustou světových hitů. Velká hudební událost.

 

 

Březen

U.F.O. 7.3. - Zlín, MoR Café

Hard rocková ikona sedmdesátých let je stále plných sil. K desítkám CD se příští rok přidá zcela nová A Conspiracy of Stars a za mikrofonem stále neúnavný řvoun Phil Mogg. Zásadní koncert pro hard rockové fandy.

 

 

The Subways 7.3. - Brno, Fléda, 8.3. - Praha, Lucerna Music Bar

Mladším generacím výslovně doporučuji koncert divokých ostrovanů, kteří byli zřejmě unavení z tvorby čtvrté desky a utíkají ze studia na koncertní prkna. Poslední deska z roku 2011 nese název Money and Celebrity a české publikum tuto sympatickou trojici vzali téměř za svou.

 

 

Metronomy 11.3. - Praha, Meet Factory

Žánrově zcela jiné publikum přiláká koncert nové vlny electropopu, kterou prezentují tito britští divočáci. Nová deska Love Letters je zatím nejúspěšnější jak na ostrovech, tak i v zahraničí.

 

 

Ensiferum 14.3. - Zlín, MoR Café

Přední pagan metalová parta z Finska se u nás představí s nadcházejícím albem One Man Army a zlínský klub tak zažije další tradiční metalový svátek z oblasti špičkového metalu.

 

 

Paul Simon + Sting 14.3. - Praha, O2 Arena

Podstatně klidnější koncert čeká ve stejný den návštěvníky pražské O2 Arény, kde vystoupí známý americký folkový písničkář, polovina slavného dua Simon & Garfunkel. Jako host s ním přijede slavný britský zpěvák Sting.

 

Archive 18.3. - Praha, Lucerna Music Bar

 

Početný avantgardní electronický soubor z Londýna představí nadcházející desku Restriction, která rychle navazuje na letošní počin Axiom. Zatímco za dvacet let ve své rodné Británii velkého úspěchu nedosáhli, napříč Evropou patří mezi přední interprety.

 

 

Duben

The Dandy Warhols 4.4. - Praha, Lucerna Music Bar

Lahůdkou bude show alternativních rockerů z Oregonu, kteří výrazně koketují s neo psychedelickým punkem. Zajímavostí je, že parta kolem zpěvačky Courtney Taylor je kompletně neměnná od roku 1994.

 

 

Bonnie Tyler 22.4. - Brno, Hala Vodová, 23.4. - Ostrava, Aula Gong, 25.4. - Praha, Forum Karlín

Světoznámá poprocková zpěvačka, držitelka třech cen Grammy se v úctyhodných třiašedesáti letech vydává na evropské turné, při kterém se hned třikrát zastaví v naší malé zemi.

 

 

Behemoth 24.4. - Zlín, MoR Café

Úplným opakem bude show ve známém zlínském klubu, kde vystoupí polská death metalová kapela, která se letos připomněla deskou The Satanist. Na scénu se vracejí po vážné nemoci zpěváka Nergala, který vyhrál boj s leukémií.

 

 

Čarodějáles 30.4. - Brno, Riviéra

Jedna malá vyjímka mezi samostatnými koncerty. Útulný festival Čarodějáles příští rok oslaví osmý ročník a jistě bude patřit mezi ty nejnavštěvovanější a nejpovedenější. Mezi největší hvězdy budou patřit švédští Royal Republic, britští The Feud či tuzemští Tata Bojs nebo Horkýže Slíže.

 

 

Květen

Lynyrd Skynyrd 1.5. - Plzeň

Vůbec poprvé ve své neuvěřitelné padesátileté historii se u nás představí jižanští rockeři z Floridy. Na kontě 7 platinových desek z rané tvorby, poslední deska z roku 2012 se jmenuje Last of a Dyin' Breed. Kapela vystoupí v rámci projektu Plzeň 2015 - hlavní město kultury.

 

 

Roxette 21.5. - Praha, O2 Arena

Velkou událostí bude i návrat švédského dua ověnčeného třemi cenami Grammy. Show pop-rockových velikánů bude jistě patřit mezi hlavní hudební události příštího roku bez ohledu na koncerty, které nám jsou zatím skryty.

 

 

Def Leppard 22.5. - Ostrava, ČEZ, 23.5. - Praha, O2 Arena

Srdce fanoušků hard rocku zaplesá při návratu těchto rockových veteránů. Přijíždí sice bez nového materiálu, ale nudit se rozhodně nebudete. Už jen vidět jednorukého bubeníka Ricka Allena v akci je zážitkem.

 

 

Blind Guardian 24.5. - Zlín, MoR Café

Německý power metal má v Evropě výsadní postavení a Blind Guardian patří mezi jeho vlajkové lodě. Příští rok vyjde po dlouhých pěti letech nová deska Beyond the Red Mirror. Jejich pohádkový fantasy feeling během koncertů je skutečnou potěchou smyslů.

 

 

Červen

Kiss 8.6. - Praha, O2 Arena

Silný červen zahájí kapela jedna z nejpovolanějších. Přes čtyřicet let na scéně, více než 100 milionů prodaných desek a fenomenální show. Co dál dodávat.

 

 

Rise Against 9.6. - Praha, Incheba Arena

Hned den poté rock'n'roll malinko jiného ražení. Po vynikající desce Endgame přichází novinka The Black Market, se kterou se do ČR vrátí po krátké pauze. Živelný melodický hardcore bude opravdu divokou podívanou pro milovníky veškerých rockových odnoží.

 

Uriah Heep 12.6. - Velké Meziříčí, Jupiter Club

Opět nadejde čas pro pravověrné znalce a fanoušky rockeru. Kapela, která stála u zrodu hard rocku po boku legend Led Zeppelin, Black Sabbath a Deep Purple jsou stále plni chuti a stále kreativně aktivní. Nová deska má název Outsider.

 

 

Body Count 17.6. - Praha, Roxy

Thrash/hardcore punková formace z Kalifornie začínala v roce 1990 a po krátké, tříleté pauze v roce 2006 jsou opět na scéně a dokonce s novou deskou Manslaughter.

 

 

Judas Priest 25.6. - Pardubice, ČEZ Arena, 26.6. Praha, O2 Arena

V roce 2012 bude poslední turné, po kterém definitivně končíme. Ale kdeže. Judas Priest stále pokračují a jejich forma je stále fenomenální. Novinka Redeemer of Souls jen dokládá fakt, že parta kolem Roba Halforda má snad neomezené možnosti.

 

 

Říjen

Nickelback 17.10. - Praha, O2

Kanadští rockoví velikáni se opět vrací do Prahy, možná aby trochu odčinili dlouhé vyhýbání se v minulosti. I přesto, že nová deska No Fixed Adress už má s původním rockem pramálo společného a tíhne spíše k popu, Nickelback stále jistě mají co nabídnout.

 

 

Alexandrovci 19.10. - Liberec, Home Credit Arena

Ruská operní mašina je v těchto dnech už považována za legendární hudební soubor, který každoročně vyráží na cesty, aby nadchli další a další hudební fanoušky. Opět se představí i u nás, tentokrát v Liberci.

 

 

Deep Purple 27.10 - Ostrava, ČEZ Arena

Další kapela, která neodmyslitelně drží titul obrovské legendy. Po loňském fenomenálním koncertu v prostředí zámku ve Slavkově u Brna, který nejprve zhatila vichřice, tentokrát volí halový koncert. Fantastický Ian Paice, Ian Gillian, Don Airey, Steve Morse a Roger Glover znamená zážitek na celý život.

 

 

Listopad

Suzi Quatro 11.11 - Brno, Boby Centrum, 12.11. - Praha, Lucerna

Fenomenální, již čtyřiašedesátiletá zpěvačka a příležitostná herečka, se opět vrací do ČR. Vystoupí nejen v Praze, ale po několikáté i v Brně. Její vynikající garážový rock je již po generace považován za ženský hlas osmdesátých a devadesátých let.

 

 

Simply Red 26.11. - Praha, Forum Karlín

Pro soulové fanoušky je jistě zásadní událostí comeback skupiny Simply Red, která fungovala od roku 1985 do roku 2010. Nedávno oznámila koncertní comeback a přestože nevyjedou s novou tvorbou, písně z mnoha multiplatinových desek chytnou za srdce.

 


ZADEJTE KOMENTÁŘ



HUDEBNÍ ZPRÁVY
V náručí kapely Kaleida bylo dobře
28.03.

V náručí kapely Kaleida bylo dobře

Brněnský Kabinet Múz minulou neděli hostil koncert elektro-popového duo Kaleida. Jejich turné k nové...


Jak bouřlivá melodie plná emocí rozhýbala Fórum Karlín aneb Mother Mother v Praze
28.03.

Jak bouřlivá melodie plná emocí rozhýbala Fórum Karlín aneb Mother Mother v Praze

Kanadská skupina Mother Mother zavítala do Prahy, kde pro své fanoušky vystoupila 24. 3. ve Fóru Karlín v rámci...


Desetiletá skupina Skety vydává novou desku, kterou pokřtí Adam Plachetka
28.03.

Desetiletá skupina Skety vydává novou desku, kterou pokřtí Adam Plachetka

Vokální skupina Skety, která v letošním roce slaví 10 let na scéně, vydává své čtvrté řadové...


Vyprodaný Medvěd měl na programu šestou zastávku republikové 10x3 Tour 2024
27.03.

Vyprodaný Medvěd měl na programu šestou zastávku republikové 10x3 Tour 2024

Plzeňský multižánrový klub Bílej Medvěd se v sobotu 23.3.2024 mohl pochlubit jak výběrovým line-upem, tak cedulí...


To nejlepší z Krylovy tvorby vychází na dvou vinylech
27.03.

To nejlepší z Krylovy tvorby vychází na dvou vinylech

Karel Kryl (1944 – 1994) by letos 12. dubna oslavil osmdesáté narozeniny. Těsně před touto významnou událostí...


» zobrazit více...


RECENZE
PRÁVĚ VYŠLO
Všechno bude dobrý
23.03.

Všechno bude dobrý

» Jelen

Všechno bude dobrý je název nového alba kapely Jelen, které vyšlo...

PODPORUJEME NADĚJNÉ KAPELY



Víme, jak je těžké pro mladé ale zatím neznámé kapely prorazit do médií a tím získat nové fanoušky.


» Podporujeme nadějné kapely

» Zadání profilu interpreta

Hudební knihovna - NEWSLETTER

Chcete dostávat do vaší emailové schránky aktuální informace ze světa hudby? Přihlašte se k odběru newsletteru. Odběr můžete kdykoliv zrušit.

Přihlásit k odběru newsletteru